פרשנות: אפילו סכום העתק שנפסק לטובת פייסבוק מהספאמר אדם גוארבז לא יצליח להרתיע את הספאמרים מלהפציץ לכם את התיבה – הרי בכל מקרה לא תצליחו לתפוס אותם
יותר מכל, סכום הפיצויים האסטרונומי שנפסק השבוע לטובת הרשת החברתית פייסבוק מהספאמר אדם גוארבז, מזכיר את דמותו של ד"ר Evil מהסרט "אוסטין פאוורס". הוא דורש כופר של מאה מיליארד דולר ונשיא ארצות הברית, המגולם על ידי טים רובינס, פורץ בצחוק ומציין הסיפור המלא:
מפיץ ספאם יפצה את פייסבוק ב-873 מיליון דולר / ניב ליליאן, אהוד קינן
ניצחון משמעותי לפייסבוק: מפיץ דואר זבל קנדי יאלץ לפצות אותה ב-873 מיליון דולרים על הספאם שהפיץ באתר. זהו הקנס הגבוה ביותר שהוטל על מפיץ דואר זבל עד כה
לכתבה המלאה
בפניו שבשנת 1969, הסכום הזה אפילו לא קייים.
כידוע לפייסבוק, וכידוע לכל, כי החברה לא תראה ולו דולר אחד מהסכום הזה. השאלה הנשאלת היא האם יווצר אפקט הרתעה, שימנע מהספאמר הבא להציק לגולשים של פייסבוק, או לגולשי האינטרנט בכלל. השופט במקרה של פייסבוק פסק את עונש ברירת המחדל הקבוע בחוק בסכום של 436,638,600 דולרים (לפי כמות ההפרות), ובנוסף – סכום זהה על עבירות מחמירות.
בפייסבוק אף טענו כי גוארבז הפר את תנאי השימוש של האתר, ולכן השופט אסר עליו להשתמש בפייסבוק, או ליצור קשר עם משרדי החברה או עובדיה.
הספאם הנעלם
הפסיקה לגבי סכום הפיצוי התבססה על חוק ה-CAN SPAM (ראשי תיבות של "שליטה על הודעות פורנגרפויות ושיווקיות בלתי קרואות") שנכנס לתוקף ב-2004 ועוסק בהגבלות על משלוח דואר שיווקי.
אלא שבניגוד לחוק שייכנס לתוקף בישראל בשבוע הבא, החוק בארצות הברית, לא אוסר לחלוטין על משלוח הודעות. ה-CAN SPAM מחייב את השולח להציג גילוי נאות, וכן את פרטי הזיהוי האמיתיים שלו. החוק האמריקני עובד בשיטת ה-Opt-Out, לפיה על הגולש לבקש שהמפרסם לא ישלח לו מיילים פרסומיים נוספים – ואז חובה עליו לציית לבקשה.
הקנס הגבוה במקרה של פייסבוק הוטל על הנאשם רק שלושה חודשים אחרי שהוגשה התביעה, לאחר שבית המשפט קיבל את בקשת פייסבוק לפסק דין מזורז. על פניו, נשמע כמו חדשות טובות, אך אין המשמעות היא שההמחאה כבר בדואר. בפניות של פייסבוק לבית המשפט, טוענת החברה כי מאז שהגישה לגוארבז בידו את כתב התביעה, הוא פשוט נעלם, לא הגיב על התביעה לפייסבוק ולא הגיב לבית המשפט, כך שנוסף על הוצאות התביעה הכבדות, בפייסבוק אף שילמו לחוקר פרטי שניסה לאתר את גוארבז, אך ללא הועיל.
הם לא מפחדים
תיבות הדואר של כולנו ונתונים של חברות העוסקות בסינון ספאם מראים שלמרות פסיקות עם סכומי עתק כמו במקרה של Myspace (אז נפסקו לטובתה 234 מיליון דולר), ואפילו השלכת ספאמרים לכלא למאסרים ממושכים – לא מרתיעים אותם מלהמשיך ולפרסם בכל דרך אפשרית, ואף עוקפים את מנגנוני חסימת הספאם המתוכמים ביותר.
יתר על כן, חשוב להבין מי הם הספאמרים. הכבדים שבהם הם דמויות אפלוליות, להן מיוחסים גם קשרים עם העולם התחתון. הם משתמשים בכמה זהויות, חלקן בדויות, ונעים בין מדינות. היעלמותו של גאורבז אינה מקרית ואינה מפתיעה. כאשר מורא החוק נוחת על אותם אנשים – הם פשוט נעלמים. והם בהחלט מחזיקים באמצעים לשם כך: על פי מחקר שנעשה באחרונה באוניברסיטת ברקלי, פוטנציאל הרווח ממכירת תרופות בלתי חוקיות באמצעות דואר אלקטרוני – יכול להגיע למיליוני דולרים בשנה.
אם משלבים את כל הגורמים יחדיו, מגיעים למסקנה פשוטה: גם אם סכום הקנס שהוטל השבוע על הספאמר נשמע אסטרונומי, הרי שבפועל, איש לא יירתע, ואיש לא ישלם אותו – לעולם.
מקור : YNET