מצב ההיי טק בישראל מבלבל. מצד אחד כותרות על מיתון בשוק ההיי טק, ירידות חדות בוול סטריט על רקע נתוני אבטלה קשים, מחיקה של 48,000 משרות בארה"ב בשלושת הרבעונים האחרונים ובית ההשקעות אוסקר גרוס המציין ש "אם הדולר יירד מתחת ל-3.15 שקלים – מצב חברות הטכנולוגיה יהפוך לבעייתי". מצד שני, כותרות על קרן ההשקעות של קבוצת CSK היפנית שהודיעה לפני כמה חודשים כי גייסה 100 מיליון דולר להשקעה בישראל, מתוכם היא מתוכננת להשקיע 15 מיליון דולר בחברות הייטק ישראליות ומכללות היי טק הפותחות קייטנות לסטארטאפיסטים צעירים..

והאמת היא, כמו תמיד, איפה שהוא באמצע.

לפי נתוני מחלקת המחקר של AllJobs לסך הביקושים במשרות היי טק במשק ניכרת מגמה מעורבת בענפים השונים. מדד AllJobs מבוסס על מודעות דרושים מכל האתרים והעיתונים בישראל.

בענפי ההיי-טק השונים נצפו מגמות מעורבות. הדרישה למתכנתים עדין גבוהה וממשיכה לגדול, אך בתחומי ניהול המוצרים והמכירות בתחום ההיי טק ניכרת ירידה משמעותית: בתחום התוכנה, הביקוש למתכנתי C# ומתכנתי C עלה בכ15% ביחס לחודש הקודם. הביקוש למתכנתי ASP עלה אף הוא ב-7% ומתכנתיPHP ממשיכים להיות מבוקשים מאוד והביקוש אליהם עלה ב-13%. לעומת זאת, נצפתה ירידה של 38% בביקוש לתפקידי מכירות בתחום ההיי טק ביחס לחודש קודם, וירידה של 32% בביקוש למנהלי מוצר ומנהלי פרויקטים בתחום התוכנה בחודשים אפריל- מאי ביחס לחודשים קודמים. במקביל, נרשמה ירידה של 23% בביקוש לעובדים בתחום פיתוח אלגוריתמים בחודשים אלו ביחס לחודשים קודמים.

בתחום החומרה נרשמה ירידה של 29% בביקוש למהנדסי ASIC/VLSI ביחס לחודש הקודם. הביקוש למהנדסי FPGA ירד אף הוא ב-20%, ולגבי מהנדסי Board Design נרשמה ירידה של 7% . בדומה, בתחום אבטחת האיכות נצפתה ירידה של 3% לבודקי תוכנה ו5% בביקוש בתחום בדיקות חומרה ביחס לחודש הקודם.

בתעשיית האינטרנט, הביקוש לתפקידי מנהלי אתר ו-Webmaster ירד בכ-39% בחודשים אפריל- מאי ביחס לחודשים קודמים. בחודשים אלו אף נצפתה ירידה של כ24% בביקוש למנהלי מוצר ומנהלי פרויקטים בתחום האינטרנט ביחס לחודשים קודמים. לעומת זאת, נרשמה בחודש מאי עליה בתחום השיווק וקידום אתרים ביחס לחודש קודם, הביקוש לאנשי SEO עלה ב-46% וביקוש לאנשי SEM עלה ב- 18%.

בעולם הביוטכנולוגיה נצפתה ירידה של 12% בביקוש לעובדים בחודש מאי ביחס לחודשים הקודמים.

להיחלשות הדולר יש כנראה השפעה ישירה על תעשיית האלקטרוניקה, שנמצאת במשבר אמיתי. התבוננות בסך המשרות שפורסמו בחודשים האחרונים בישראל מציגה ירידה משמעותית בביקוש עובדים בתחום האלקטרוניקה, כאשר בחודשים אפריל- מאי נרשמה ירידה של 30% בביקוש להנדסאים בתחום האלקטרוניקה ביחס לחודשים הקודמים וירידה של 17% בביקוש למהנדסי אלקטרוניקה. איגוד תעשיות האלקטרוניקה והתוכנה בוחן כיום את כל האופציות האפשריות לטפל במשבר. ב"טאואר", מפעל השבבים, פוטרו חודש שעבר כ-150 עובדים, כולל מהנדסים והנדסאים. בנוסף, בוטלה כמות לא מבוטלת של תקנים חדשים.